Dwergteckels

Wie het fenomeen “Teckel” kent, weet dat hij een intelligente, grappige maar ook eigenwijze hond is.

Teckels zijn zeer aanhankelijk en trouw naar de baas, maar niet elke Teckel vindt het leuk om zomaar door wildvreemden te worden geaaid, ze kijken liever eerst even de kat eerst uit de boom.

De Teckel maakt ook heel bewust oogcontact. Door het slimme karakter en het maken van oogcontact is het makkelijk snel een hechte band met de Teckel te krijgen. Dit is natuurlijk ook gunstig voor het beoefenen van gehoorzaamheidcursussen, ze werken graag voor hun baas.
Toch is het van belang om consequent te zijn, het zijn kleine clowntjes, hebben een groot gevoel voor humor en proberen hun wil door te drijven. Teckels zijn altijd nadrukkelijk aanwezig.

De Teckel is ook een heerlijke gezelschapshond, zeer gericht op aandacht en altijd in voor een spelletje met de baas. Ze zitten graag op schoot of gaat zichzelf toedekken onder een dekentje! Buitenshuis komt het jachtinstinct enigszins naar boven en dat moet van pup af aan goed in de gaten gehouden worden en begeleidt worden!
En door het handzame formaat is hij makkelijk overal mee naar toe te nemen, in de auto, op de fiets.

Teckels kunnen een zeer hoge leeftijd bereiken. Bekend is wel dat de rug een zwak punt is. Gezegd wordt dat dit door het lange lichaam komt, maar helemaal juist is dit niet, in verhouding tot een “normale” hond heeft een Teckel een lange rug, maar door de korte pootjes lijkt deze natuurlijk langer. Maar voorzichtigheid is gewenst, geen trappen laten lopen en niet op en af de bank e.d. laten springen. Vanzelfsprekend is overgewicht ook niet goed!!!

Met andere huisdieren kan de Teckel ook goed overweg. Is er al een grotere hond in huis, vaak zal de Teckel dan de baas zijn. Met poezen, cavia’s, konijnen e.d. worden geaccepteerd zo lang de Teckel van jongs af aan er mee opgevoed wordt.

De kortharige Teckel

standaard 9-10 kg borstomvang vanaf 35 cm
dwerg 5-7 kg borstomvang 30-35 cm
kaninchen 4-5 kg borstomvang tot 30 cm

De kortharige Teckel heeft een dikke korte en glanzende beharing, verhaard, maar heeft weinig onderhoud aan de vacht nodig.