Bach Bloesem

Dr. Bach leefde in de jaren ’30 van de vorige eeuw. Hij was Engels homeopaat en bacterioloog en hij ontdekte de remedies. Ze zijn voor iedereen geschikt, mens en dier, ze geven geen gewenning en kunnen voor langere tijd gebruikt worden.
Disharmonie tussen lichaam en geest zag Dr. Bach als veroorzaker van verminderde weerstand en kwetsbaarheid voor infecties en ziekte.
Er zijn 38 verschillende bloesems, die samen een compleet systeem vormen. De keuze van de bloesems dienen altijd afgestemd te worden op het individuele dier met zijn specifieke emoties.

Het dier met probleemgedrag kan men beter eerst door de dierenarts laten onderzoeken. Lichamelijke oorzaken zoals ziekte en pijn kunnen een oorzaak zijn voor emotionele onbalans en het ontstaan van probleemgedrag. De remedies zijn altijd ter ondersteuning, niet als “medicijn”! Er zijn vele soorten emoties, hieronder geef ik een aantal voorbeelden:

Angsten: Een emotie die bij veel honden voorkomt. Soms door het verleden, soms door schrik. De bachremedie die bij angst hoort is Mimulus. Mimulus gebruik je bij bekende angsten.
Is uw hond bang maar heeft u geen idee waarom? Dan is Aspen de aangewezen remedie. Aspen staat voor onverklaarbare angst. Bij heftige angst en paniek (vaak acuut) gebruik je Rock Rose. Rock Rose is dus eigenlijk de opvolger van Mimulus en Aspen. Bij heftige paniek.
Geïrriteerdheid: Soms heb je van die bromberen, regelmatig een grauw of snauw naar anderen toe.  Misschien zit hij niet lekker in zijn vel. Bij geïrriteerdheid en intolerant zijn gebruik je Beech.
Weinig wilskracht: Heeft u een hondje dat zich laat overheersen door andere honden? Een verlegen stil passief hondje? Honden die niet voor zichzelf opkomen, kunnen goed opknappen van Centaury.  De Centaury hond is vaak het kneusje in een roedel. Als uw hond té onderdanig is kan deze remedie ook ingezet worden.
Doordraaiende honden: Heeft uw hond last van controleverlies? Geen zelfbeheersing? Gaat hij volledig door het lint als ie een andere hond ziet?. Dan kan Cherry Plum helpen. Vaak zie je bij deze honden dat het een tijdje goed gaat en ze opeens weer agressief worden of uitvallen. Cherry plum is een mooie combinatie met Mimulus als er angst bij komt kijken.
Altijd dezelfde fout blijven maken: Er zijn van die honden, die telkens hun neus stoten maar het de volgende dag wéér gewoon doen. Honden die telkens naar die ene gemene hond blijven huppelen terwijl ze weten dat hij bijt! Zijn ze nu zo dom? Nee, waarschijnlijk hebben ze een beetje Chestnut But nodig!
Downheid: Soms zijn honden niet altijd vrolijk of zelfs een beetje somber, wellicht kan een kleine ondersteuning helpen. Is hij snel ontmoedigd zijn geef dan Gentian. Is de hond echt triest dan geef je Mustard samen met Gorse. Gorse is een remedie die weer zonlicht brengt. Vooral honden die vaak zijn herplaatst kunnen dit soms gebruiken.
Trauma: Een goede remedie die na een trauma kan helpen is Star of Bethlehem. Vooral voor honden die een naar verleden hebben. Deze remedie helpt uw hond deze dingen te verwerken en weer vertrouwen krijgt.
Haat/jaloezie/agressie: Een remedie bij diepe haat – jaloezie – agressie  is Holly. Er zijn natuurlijk talloze redenen waarom je Holly in kunt zetten. Bijvoorbeeld als een hond een soortgenootje niet uit kan staan. Ook bij jaloezie naar een nieuwe baby kun je dit gebruiken. Laat de hond trouwens nooit alleen met het kind bij dit soort problemen! Wanneer een hond agressie vertoont naar andere honden, kan dat natuurlijk meerdere oorzaken hebben. Stel daarom dan ook eerst de oorzaak vast. Een deskundige kan u daarbij helpen.
Verhuizen/ herplaatsing: Om een verhuizing gemakkelijker te laten verlopen, kun je Walnut inzetten. Walnut staat voor alle veranderingen. Ook als de hond naar een pension gaat in de vakantie kan deze remedie helpen bij heimwee. Blijft een hond hangen in zijn verleden kan Honeysuckle uitkomst bieden. Deze remedie staat voor het loslaten van vroeger, niet in het heden leven. Bij herplaatsing zijn deze twee remedies dus prima: Walnut en Honeysuckle. Is de hond getraumatiseerd geef er dan Star of Bethlehem bij.
Ongeduld: Hondjes die nerveus zijn omdat ze willen opschieten, ongeduldig zijn kunnen Impatients gebruiken. Ze worden geprikkeld door traagheid. Door hun ongeduld gunnen deze honden zich geen rust om te eten en schrokken alles naar binnen. Dit kan maagklachten veroorzaken. Ook honden die nerveus zijn, overprikkeld kunnen bij deze remedie baat hebben.
Gebrek aan zelfvertrouwen: Hierbij denk ik al snel weer aan de herplaatsinghond. Dieren die onzeker zijn en daardoor afwachtend zijn in uitdagingen kunnen baat hebben bij Larch. Ook Cerato is een middel om meer zelfvertrouwen te krijgen. Een Cerato hond zal constant van de baas moeten horen dat het goed is.
Apathisch/ lusteloosheid: Hierbij hoort Wild Rose. Deze honden doen alles wat je zegt. Maar veelal zonder enthousiasme. Ze lijken nergens warm voor te lopen.
Moeheid en herstel: Na een operatie bijvoorbeeld kan Olive helpen om weer op krachten te komen.
Overenthousiast:
Het is natuurlijk leuk dat uw hond dolblij is u te zien maar dat hij dan ook van enthousiasme uw broek onderplast is minder. Dit kunt u temperen door Vervain. De remedie staat voor koppigheid en het vasthouden aan eigen ideeën. Let wel dat het gedrag goed geïnterpreteerd wordt en dat de leefomstandigheden van het dier passend zijn.  Denk aan werkhonden (Riesenschnauzers), die onvoldoende uitdaging en beweging krijgen.
Dominantie: Vooral bij reuen kan dominantie een groot probleem zijn. Hierbij kan Vine worden ingezet. Vine staat voor overheersend, onbuigzaam en macht willen uitoefenen.
Overdreven aandacht opeisen: Als uw hond blijft aandringen op aandacht ondanks uw grote inzet kunt u denken aan Chicory. Chicory hondjes zijn bezitterig, dominant in zorg voor een ander om zo zelf aandacht te krijgen. De Heather hond wil ook aandacht maar dan door zichzelf in de picture te zetten. Ze zullen alles uit de kast trekken om altijd in het middelpunt van de belangstelling te staan.

Andere remedies:

Red chestnut = angstige overbezorgdheid
Cerato = twijfelen aan eigen oordeel
Scleranthus = Besluiteloosheid en moeilijkheden met het kiezen uit twee opties
Hornbeam = tegen de dag opzien, alles is te veel
Wild oat = Twijfel over het juiste levenspad
Clematis = niet in het heden leven, dromerigheid
White chestnut = ongewenste malende gedachten, piekeren
Heather = verlatingsangst, niet alleen willen zijn, slopen, aandacht
Agrimony = zorgen verbergen achter een vrolijk masker
Pine = zich voor alles verantwoordelijk voelen, zich tekort voelen schieten
Sweet chestnut = je aan de rand van de afgrond voelen staan, intens eenzaam voelen
Willow = slachtofferrol, verbittering
Oak = Doorploeteren, te veel plichtsgevoel
Crab apple = zelfafkeer, gevoel van onreinheid (smetvreesachtige klachten) fixatie op details, regelmaat, structuur
Rock water = Perfectionistisch, hard voor jezelf zijn.

 Wilt u meer informatie, neem dan contact met mij op!

Telefoonnummer 0525 – 621636 of

Emailadres: ceciletulleken@tulpashoeve.nl