U wilt een pup en dan..

U gaat een aantal fokkers bellen en komt dan ook bij Van de Tulpashoeve terecht. Let wel, ik beschrijf hoe ik te werk ga, elke fokker zal dit op zijn eigen manier doen.

Nadat we contact gehad hebben via de telefoon of mail, stuur ik een aanmeldingsformulier toe. Wat staat hier in?
De personalia en o.a. vragen of u bekend bent met het ras, heeft u eerder een Dwergteckel gehad, hoe is de gezinssamenstelling enz..

Waarom een aanmeldingsformulier? U kunt voor uzelf alles op een rijtje zetten, waarom u een Dwergteckel wilt, wat u van een hond verwacht, wat wilt u met hem gaan doen, enz..
Naar aanleiding van het aanmeldingsformulier komt u een keer langs, het liefst het hele gezin. We maken met elkaar kennis en leren elkaar beter kennen.

U wordt tijdens de dracht van de hond goed op de hoogte gehouden hoe het met moeders gaat d.m.v. foto’s en een babbeltje per mail.

Als de pups ongeveer 3 weken oud zijn, bent u van harte welkom om langs te komen.  In het weekend nodig ik de nieuwe baasjes uit b.v. tussen 11.00 -15.00 uur.

Wij hebben iedereen dan hopelijk  al ontmoet en we merken, dat zo’n puppydag voor iedereen gezellig en informatief is. U kunt af en toe bij de pups kijken en met andere mensen praten over uw nieuwe huisgenoot.

Na deze drie weken, bent u natuurlijk ook altijd welkom. Ik stuur om de paar dagen foto’s en vertel weer via de mail hoe het met moeder en kids gaat. Via de mail bent u toch even op kraamvisite.

Vanaf 3 weken draai ik ook een CD met heel veel geluiden, b.v. harde geluiden, onweer, knallende deuren, huilende baby’s,  van alles, het zijn ongeveer 40 verschillende geluiden en deze laat ik de pups steeds harder horen.

Vanaf 3 weken gaan de pups ook over op vers vlees, goed voor de darmflora. Rond 5 weken krijgen ze geweekte brokjes van Royal Canin en als de pups met 8 weken weggaan eten ze brokjes.

De pups worden met 2, 4, 6 en 8 weken ontwormd. Als de pups 6 weken zijn, gaan ze naar de dierenarts.

De Raad van Beheer komt met 5 weken om ze te chippen en er wordt DNA afgenomen. Is de moeder echt de moeder en klopt de vader! Vroeger waren er nogal eens verkeerde praktijken, dus goed dat dit gedaan wordt.  De officiële namen worden aan de pups gekoppeld. De nieuwe eigenaar mag de pup natuurlijk noemen zoals hij/zij wil.

Na de eerste inenting gaan ze op pad!! Ik ga heerlijk met de pups op stap voor het socialiseren, zodat ze al het een en ander meegemaakt hebben voordat ze naar hun nieuwe baasjes gaan!  Natuurlijk mee in de wandelwagen naar een tuincentrum en wat altijd een vast programma is …. het verzorghuis voor oudere mensen. Verder gaan we naar het dorp en  de eerste kennismaking met het bos, genieten!!!!

Met 8/ 9 weken is het zover! 
De pup gaat naar het nieuwe gezin met een tas vol…….. voer, een informatie map, handdoekje met de nestgeur. Hopelijk heb ik dan de officiële stamboom van de Raad van Beheer al, anders stuur ik deze later toe per post.

De pups hebben de eerste weken bij ons al van alles meegemaakt, zodat ze vol vertrouwen de mensenwereld in gaan!

De ouders zijn gecontroleerd op oogafwijkingen zoals PRA en Cataract, dit wordt jaarlijks bij de ouders gecontroleerd.

Een nest plan ik zeer zorgvuldig en let op veel zaken, echter het blijven levende wezens en er kan altijd wat zijn op gezondheidsgebied, helaas hebben we niet alles in onze hand!

De pups zijn volledig door de dierenarts gecontroleerd en zijn ook gratis verzekerd voor een maand bij Petplan.
Wij raden de nieuwe baasjes ook aan om de hond te verzekeren. De hond wordt ook afgeleverd met een contract.
Wij zijn lid van  de Nederlandse  Teckelclub en uiteraard zijn we ook aangesloten bij de Raad van Beheer.

Wel dit was in een vogelvlucht onze werkwijze! Het is soms best zwaar, maar ook heel erg genieten. Het is natuurlijk super als alles in een nest helemaal goed gaat, maar je hebt soms pups die wel goed drinken en andere niet, zo zijn er allerlei dingen die op je pad kunnen komen en hier moet je meteen op in spelen en geeft soms zorgjes.
Als de pups weggaan, ben ik altijd heel blij voor het nieuwe baasje, maar dat loslaten……. Er vloeit bij mij best wel eens een traantje. Tijdens de weken, dat ze hier mogen zijn, leef ik eigenlijk alleen voor de pups en doe het met hart en ziel.
Als ik dan weer berichten van de nieuwe baasjes hoor, hoe goed het allemaal met de pup gaat, dan ben ik weer helemaal blij en heb ik een trots gevoel!!

Met vriendelijke groet,

Cécile Tulleken